Hoe kom ik van mijn burn-out af?

Je voelt je leeg, uitgeput en overweldigd. Alles kost moeite. Zelfs simpele dingen zoals een boodschap doen of een gesprek voeren, lijken te veel. Je bent niet alleen – dit is een burn-out. En waarschijnlijk stel je jezelf wel dagelijks de vraag: hoe kom ik hier in vredesnaam van af?

Laat ik je allereerst dit zeggen: het kan. Je kunt hieruit komen, maar dat duurt even en gaat stap voor stap.

1. Erken dat je een burn-out hebt

Dit is misschien wel de moeilijkste stap. Want zolang je het gevoel blijft houden dat je ‘gewoon even moet doorzetten’, kom je jezelf alleen maar verder tegen. Een burn-out is geen zwakte. Het is een signaal van je lichaam en geest dat je te lang over je grenzen bent gegaan.

2. Gun jezelf rust – échte rust

Rust betekent niet: even een weekje vrij nemen en daarna weer volle bak aan het werk. Rust betekent: ontspanning zonder doel, zonder prestatie, zonder ‘moeten’. Het kan voelen alsof je stilvalt. Alsof je niet productief bent. Maar juist in die stilte kan je lichaam beginnen met herstellen.

Maar wat moet ik dan doen? Hoor ik je denken. Allereerst: slapen, op de bank hangen (liefst niet eindeloos Netflixen, want al die beelden en geluiden maken je juist weer moe!), staren uit het raam niets doen.

Daarna heel rustig aan: een korte wandeling maken, luisteren naar je lievelingsmuziek, misschien tekenen zonder dat het mooi hoeft te zijn.

Dan pas: die langere wandeling in de natuur, een meditatie doen, dat koffietje met een vriendin

Dat duurt even. Gun jezelf dat zonder schuldgevoel.

3. Haal al die kleine stressmomentjes weg

Denk aan alle kleine dingetjes die je op dagelijkse basis stress bezorgen. Van de rommel in de keuken tot een knoop die van je jas af is. Maak een lijstje van al die kleine dingetjes en bedenk wie je hiermee zou kunnen helpen om ze op te lossen, zodat al die kleine stressmomentjes kunnen verminderen. Wil je hier hulp bij? Ik heb een leuke podcast over kleine stessmomenten verminderen.

4. Zoek begeleiding

Burn-out is geen ‘klusje’ dat je in je eentje hoeft op te knappen. Professionele begeleiding – of het nu een coach, psycholoog of lichaamsgerichte therapeut is – helpt je om overzicht te krijgen. Samen kun je onderzoeken waarom je burn-out bent, wat jouw patronen zijn, en wat je nodig hebt om weer op te laden.

Vaak zit de sleutel niet in nog harder je best doen, maar in verzachten, voelen en opnieuw kiezen.

 Weet dit: herstel is geen rechte lijn

Sommige dagen voel je je beter. Andere dagen val je weer terug. Dat hoort erbij. Het  is een weg van vallen, opstaan, voelen en leren.

Wees mild voor jezelf. Elke stap, hoe klein ook, is waardevol.

Volgende
Volgende

Na de zomer is mijn burn-out voorbij!