Overprikkeling en hooggevoeligheid
Als het allemaal even te veel is
Misschien voel je je uitgeput, overprikkeld of afgevlakt. Overweldigd, leeggezogen. Moe van alles. Overprikkeld. Maar wat is overprikkeling, hoe voelt het en waarom moet je ernaar luisteren?
Soms weet je het gewoon: nu is het te veel. Je hoofd suist, je lijf trekt samen en zelfs het tikken van de klok voelt overweldigend. Je bent niet “zwak” of “aanstellerig”. Je bent overprikkeld. En dat mag er zijn.
In deze blog neem ik je mee in wat overprikkeling is, hoe het voelt, en waarom het zo vaak voorkomt bij mensen die gevoelig zijn voor sfeer, geluid en verwachtingen.
Wat is overprikkeling?
Ik weet nog goed dat ik na 2 uurtjes op scouting met mijn beste vrienden volledig overprikkeld was. Alles was teveel. Ik kon soms thuis niet eens vertellen wat we hadden gedaan, omdat ik het was vergeten. Omdat mijn systeem zo uitgeput was, dat er niets meer bij kon. Niets onthouden kon worden.
Ik kende het woord overprikkeling wel, maar dat dit het was dat wist ik niet.
Overprikkeling ontstaat wanneer je systeem meer binnenkrijgt dan het kan verwerken. Prikkels zijn niet alleen harde geluiden of fel licht — ook gesprekken, sociale verwachtingen, je to-do lijst of je eigen perfectionisme kunnen ‘te veel’ worden. Vooral als je hooggevoelig (ook wel hoogsensitief of HSP genoemd) bent, komt dit regelmatig voor.
Hoe voelt overprikkeling?
Overprikkeling voelt voor iedereen anders. Maar vaak herken je het aan deze signalen:
Een vol of bonkend hoofd
Emotionele uitbarstingen of juist vlakheid
Moeite met concentratie of besluitvorming
Lichamelijke spanning (nek, schouders, kaak)
Behoefte om je terug te trekken
Vergeetachtigheid
Waarom zijn gevoelige mensen hier vatbaarder voor?
Hooggevoelige mensen (HSP’s) verwerken prikkels dieper. Dat is een talent — maar ook een valkuil. Je vangt subtiele signalen op, voelt stemmingen haarfijn aan, en leeft intens. Maar als je geen momenten van stilte en herstel inbouwt, raakt je systeem overbelast.
Wat kun je doen bij overprikkeling?
Leer de signalen herkennen en luister naar die signalen. Ga even niets doen. Naar buiten starn. Je terugtrekken of een wandeling maken. Of voor mij persoonlijk: even in het donker en in de stilte zijn.
Vind de manier die jou helpt om weer terug in je lijf te komen. Om je hoofd weer te resetten en je zenuwstelsel tot rust te laten komen.
Je bent niet alleen
Ik schreef deze blog omdat ik weet hoe het voelt. Hoe je in stilte kunt verdrinken in prikkels die niemand ziet. Hoe je jezelf kwijtraakt in de ruis van verwachtingen.
Maar het kan anders. Het begint bij herkennen. Erkennen. En kiezen voor jezelf — zacht, maar krachtig. Ik kan je leren hoe je de prikkels de baas wordt. Hoe je bij jezelf kan blijven en prikkels buiten de deur kan houden. Zodat je niet meer zo gevoelig bent voor alles wat er om je heen gebeurt en je minder snel overprikkeld wordt.
Wil je hier meer over weten? Boek een gratis sessie en vul op het formulier in dat je tools wilt om overprikkeling de baas te worden!